Leuke wijnadressen Wetenswaardigheden over wijn Wijnreisverhalen

Waarom naar de Loire? Je kunt er fietsen én wijn proeven

1. Sancerre en omgeving

[Noot: niet-fietsers kunnen deze tekst ook lezen voor lekkere, leuke en goede adressen. In ‘autogek’ Frankrijk zijn deze ook gewoon met de auto te bereiken. Voordeel: je kunt meteen voorraad inslaan. Nadeel: je kunt niet zo veel doorslikken!]

Een ideale combinatie: het landschap van de romantische Loireregio midden in Frankrijk ontdekken en onderweg afstappen om hier en daar de verfijnde wijnen van deze streek te proeven.

Het mooie 800 km lange fietspad van ‘La Loire à Vélo’ volgt de rivier van Nevers tot voorbij Nantes de meeste kilometers van nabij. Dat is sowieso al genieten! De rivier geeft een lieflijke, vreedzame impressie doordat hij breed, ondiep en dus onbevaren is. Regelmatig wordt de wateroppervlakte onderbroken door zandbanken. Voeg hierbij de wijngaarden die ook bijna langs de gehele route opduiken en het historisch erfgoed, meestal in de vorm van de rijke kastelen uit de renaissancetijd, en je hebt het ultieme vakantielandschap te pakken.

Deze zomer fietsten wij een deel van het fietspad van St. Satur (bij Sancerre) tot Pouilly sur Loire en proefden we vooral wit van sauvignon blanc en soms rood of rosé van pinot noir of gamay.

Ik neem je graag mee langs de wijn- en gastronomische ontdekkingen die we deden.

Sancerre

Om te beginnen, brachten we een bezoek aan het Maison des Sancerre. In het kleine historische centrum van Sancerre, prachtig gelegen op een heuvel te midden van de wijngaarden. Het is een leuk, interactief museum over de Sancerre wijnen, opgericht door de circa 350 wijnboeren van het gebied. Aan het einde van het bezoek krijg je een glas wijn.

 

 

 

 

Bij het plaatselijke Office du Tourisme zijn wandelroutes door de wijngaarden rond Sancerre te krijgen. Fijn om te doen (ter onderbreking van het fietsen): er is niet al te veel reliëf en je hebt steeds vanuit een ander perspectief een mooi zicht op het wijnstadje. Ook ervaar je het gebied zo ten volle. En kun je zien dat de druiven hier van  verschillende bodemsoorten kunnen komen: terres blanches, silex, marnes kimméridgiennes of caillottes. Eeuwenoude bodemsoorten die elk hun eigen smaak ‘opleveren’ voor de wijn.

 

Chavignol         

Het Loiregebied is bovendien dé regio in Frankrijk van vele soorten geitenkaas, die dan ook prima smaken bij de witte wijnen uit het gebied  zoals Sancerre, Menetou Salon en Pouilly Fumé.

Een must voor de liefhebbers van geitenkaas is het mooi opgeknapte, pittoreske Chavignol, vlakbij Sancerre. Bezoek er het bedrijf van Dubois Boulay, waar je een proeverij kunt doen van de beroemde Crottin (‘keutel’) de Chavignol (A.O.P). In het winkeltje zijn vele soorten verkrijgbaar: van de jonge, zachte doux  tot de sterke, monddrogende sec.

Tevens kun je er het ene na het andere wijnbedrijf vinden en bezoeken. Wij kozen voor  het vermaarde Domaine Henri Bourgeois. De familie Bourgeois bewijst zich in  sauvignon blanc ook aan de andere kant van de wereld namelijk in Marlborough, Nieuw-Zeeland. In Chavignol bezit de familie ook nog een goed restaurant en een hotel. Je kunt het bedrijf bezoeken. En in de proefkelder kun je de subtiele verschillen proeven tussen de wijnen van de diverse bodemsoorten. De ‘basis’aromas van sauvignon blanc zijn gras, buxus, kruisbes. Komt deze van kalkrijke bodem dan krijg je meer citrustonen en mineraliteit. Zit er meer klei in de bodem dan worden de wijnen ronder en proef je rijper fruit. We proefden ook een lekkere frisse rosé van de gamaydruif met aromas van winegum en rode besjes.

 

Pouilly sur Loire

Op 14 juli, de nationale feestdag van Frankrijk, fietsten we langs de Loire van St. Satur naar Pouilly sur Loire. Ik wilde wel eens zien waar de beroemde Pouilly Fumé vandaan komt. Onderweg mooie kijkjes op de dromerige rivier, korenvelden, wijngaarden rond Sancerre en Pouilly, en kleine stukken bos. Pouilly ligt aan de andere kant van de Loire.

Ter gelegenheid van Quatorze Juillet was er een braderie en Surprise! De Appellation Pouilly Fumé bestaat 80 jaar en dat werd gevierd met een groots opgezette proeverij. Ruim 60 wijnboeren waren aanwezig op een gezellig zonnig plein. Ook hier weer de mogelijkheid om de subtiele verschillen tussen de diverse terroirs te proeven. De wijnboeren stonden per gemeente opgesteld.

De sowieso stuivende Pouilly Fumé heeft in Saint Andelain meer mineraliteit en citrustonen dan in Tracy sur Loire en Pouilly zelf waar meer rondheid en rijp zomer- tot exotisch fruit domineren.  Lekkere wijnen proefden we onder andere van Domaine Bouchié-Chatellier, Jean Pabiot et Fils en Bruno Blondelet.

 

 

 

 

Restaurant en Chambres d’Hôtes La Sauldre in Vailly sur Sauldre

Ben je toch in dit gebied en wil je niet in de toeristische wijnstadjes eten, ga dan naar restaurant La Sauldre. Dit restaurant is zeker een kleine omweg waard! Wil je na het tafelen voldaan in bed kruipen, dan kan dat eventueel in de schuin tegenover het restaurant gelegen B&B – een stijlvol gerestaureerd en ingericht Maison de Maître – van dezelfde eigenaar.

 

Maison des Sancerre

3 Rue du Méridien

Sancerre

Tel. +33248541135

 

Fromagerie Dubois Boulay

Chavignol

Tel. +33240540823

 

Domaine Henri Bourgeois

Chavignol

Tel. +33248785320

 

Domaine Bouchié-Chatellier

La Renardière Saint Andelain

Pouilly-sur-Loire

Tel. +333863914

 

 

Jean Pabiot et Fils

Rue de la Treille Les Loges

Pouilly-sur-Loire

Tel. +33386391025

 

Bruno Blondelet

Le Bouchot

Pouilly-sur-Loire

Tel. +33386391875

 

Restaurant et Chambres d’Hôtes La Sauldre

Twan Jeunhomme

14-16 Grande Rue

Vailly-sur-Sauldre

Tel. +33248585549

 

 

 

 

 

OverPia

Docente van De Rooi Pannen en Vinoloog