Bijzondere wijnontdekkingen

Surprising Silvaner

Surprising Silvaner

Nooit gedacht nog eens ‘te vallen’ voor een Duitse wijn uit de streek Franken.
Toch overkwam me dat toen we per toeval op doorreis van Noord-Italië naar huis de streek aandeden.
Silvaner en Franken vormen een onafscheidelijke eenheid. Deze druif bereikt hier zijn topvorm in het continentale klimaat en de kalkstenen bodem langs de rivier de Main. Hij staat hier garant voor uiterst geconcentreerde, aardse aroma’s.
Die van Weingut Dorsch geurt bovendien naar peer en rijpe appel. De smaak is droog en krachtig en hij geeft een heerlijke mondvulling.
Het is een Spätlese en komt van Alte Reben (oude stokken). De oude stokken moeten extra hard werken om voeding uit de bodem te halen, wat ten goede komt aan de geur- en smaakintensiteit van de wijn.

Wijn/spijs

De Silvaners passen over het algemeen goed bij lichte zomerse voorgerechten en salades. Maar ook bij vis-, kalfs- en kipgerechten eventueel met lichte sauzen.
De Silvaner van Weingut Dorsch kan zelfs bij kruidige kazen en smeuïge desserts.
Met zijn filmende en krachtige kenmerken combineerde ik hem met een crème brûlée van paddestoelen. Lekker herfstig duo!
Probeer ook eens met asperges…………

Bocksbeutel

De Frankische wijnen worden traditioneel gebotteld in de eigenwijze Bocksbeutel: de platronde fles met de korte hals. Voor de oorsprong van de naam gaan verschillende verklaringen de rondte: De vorm van de fles en naam zouden gelijkenis hebben met de balzak van een geit – ‘de buidel van de bok’-. Of deze zou komen van buik/buideltas. Ik hou het graag op de eerste: het argrarisch gehalte is nogal hoog in deze streek!
Hoe dan ook: sinds 1989 is de Bocksbeutel een beschermde naam in de EU. Exclusief te gebruiken voor Frankische wijn, en in Baden en Württemberg. Een uitzondering buiten Duitsland wordt gemaakt voor de roemruchte Mateus rosé in Portugal.

OverPia

Docente van De Rooi Pannen en Vinoloog