Al langer stond het op mijn verlanglijstje. En deze zomer was het dan eindelijk zo ver: op naar de belangrijkste wijngebieden van Slovenië!

Het land voldeed aan, overtrof zelfs, al mijn verwachtingen: prachtige wijnlandschappen waar nog veel rust heerst, heerlijke authentieke –vooral witte- wijnen en een vriendelijke, actieve bevolking die volop bezig is het land qua (oeno-)toerisme op de kaart te zetten.
Podravje

We begonnen onze reis in het noordoosten, net over de grens met Oostenrijk. In het wijngebied Podravje, om precies te zijn in Stajerska Slovenija. Hier heerst een continentaal klimaat en de invloed van de nabijheid van de Alpen is onmiskenbaar. Dit resulteert in overwegend witte wijnen, gerijpt op rvs, met een crispy frisheid, stuivende aroma’s en laag alcoholgehalte. Je komt er vooral monocepage-wijnen tegen van welschriesling (laski riesling), furmint (sipon), sauvignon blanc, gelber muskateller, traminer maar ook chardonnay en de pinots.
Verblijf bij de wijnboer
Ons verblijf bij wijnboer Jarc, temidden van de schitterend groenglooiende wijngaarden (ook wel Sloveens Toscane genoemd), was al veelbelovend. We maakten er kennis met, zoals in Oostenrijk, Jause: een plank met eigengemaakte vleeswaren, kazen, augurkjes, pepers, mierikswortel en zogenaamde Aufstriche: smeerseltjes vergezeld van boerenbrood en huiswijnen.

[Overigens een aanrader: verblijven bij (wijn-)boeren in Slovenië. Je komt meteen in de sfeer van de streek en overal word je gastvrij onthaald met huisgemaakte producten zoals ham, worst, jams en natuurlijk wijn.]
De dagen daarna vulden we met een ontspannende wandeling door de wijngaarden van Svecina. Er is daar een goed netwerk van wandelpaden aangelegd. Hier kom je ook de bekende hartvorm in de wijngaard tegen. Bij de wijnboeren aan de route kun je proeven.
Oudste wijnrank van de wereld in Maribor en proeven in Ptuj
Een must was verder natuurlijk ’s werelds oudste wijnrank (400 jaar oud) in Maribor. Als een koning staat deze daar te pronken tegen de gevel van een wijnmuseum aan de rivier de Drava. Hij geeft nog steeds druiven waar kostbare wijn van gemaakt wordt.

In Ptuj, een iets zuidelijker gelegen pittoresk wijnstadje, hadden we een interessante proeverij bij wijnhuis Kobal. Ook hier voornamelijk wit van eerder genoemde druivenrassen maar ook enkele cuvées (met houtrijping), mousserende wijnen en orange wines: witte natuurwijnen op druifeigen gisten en op de schillen vergist en ongefilterd gebotteld. Ook proefden we een mooie rode wijn van blaufränkisch.
Kobal onderscheidt zich door enkele dagen inweking op de schil toe te passen en de wijnen te laten rijpen op hun lie. Deze behandelingen zorgen voor intensere aroma’s en een rondere smaak.
Primorska
Voor de tweede etappe van ons wijnavontuur zetten we koers naar wijnregio Primorska, in het zuidwesten, tegen het Italiaanse Friuli aan gelegen. En dat is te merken: evenals in Friuli heerst hier een Mediterraan-Adriatisch klimaat met nog wat invloed van de Alpen. Ook in druivenrassen en op gastronomisch gebied zijn er overeenkomsten. Zo is de Kraski Proscut, een heerlijke gedroogde ham uit dit gebied, niet te versmaden.
Brda
We maakten een tussenstop in het noordelijkst gelegen stukje van Primorska, Brda, in het mooi hoog gelegen plaatsje Smartnö. Vandaar heb je een prachtig uitzicht op de omringende wijngaarden in terrasbouw. In Brda is al veel gedaan aan de promotie van het gebied als wijnregio. Je kunt er zelf met een Hop On Hop Of bus langs de wijnkelders!
Bij de kwalitatief goed aangeschreven coöperatie Vinska Klet Brda in Dobrovo proefden we de authentiek witte rebula (in Friuli ribolla gialla genaamd), aromatisch krachtig wit. Vooral de op hout gerijpte is erg goed. Verder vind je hier rood van merlot, cabernet sauvignon en franc, pinot noir. Wit van de pinots, chardonnay, sauvignon blanc, malvasia, mousserend en orange wines, soms op amfoor vergist en gerijpt. Oorspronkelijk komen deze dan ook uit dit gebied.
Kras
Tenslotte verbleven we in het zuidelijkste deel van Primorska: Kras, het karst leisteen plateau boven Triëste. Dit deel van Slovenië staat, evenals ook weer Friuli, regelmatig onder invloed van de beruchte burja wind: een koele valwind die waait vanuit de Balkan en zelfs Rusland. Gunstig voor de druivenstok, die op deze manier goed droog waait en weinig risico op schimmels loopt. Om de rendementen te verhogen, wordt aangeplant in pergola. De rode ijzerrijke bodem brengt onder andere de blauwe druif teran voort,ook wel refosco terrano genaamd. Deze levert wijnen op met veel zuren en tannines. Bij Rencel in Dutovlje proefden we teran en pinot noir en een blend hiervan. Verder mooie zoete wijnen in passito stijl (van gedroogde druiven) gemaakt.
Kortom: Slovenië was een mooie ontdekking en zeker niet in de laatste plaats om de wijnen!