Porto
Leuke wijnadressen Wijnreisverhalen

Proeven in Porto en dwalen door de Douro

Proeven in Porto en dwalen door de Douro

Elke wijnliefhebber en (dus) liefhebber van wijnlandschappen is absoluut verkocht als hij of zij een plaatje van het Dourodal gezien heeft.
Zo verging het mij ook en zeker toen ik op de Vinologenopleiding mooie glazen port en wijn uit het dal van de Douro te proeven kreeg, wist ik: dit is een MUST see én be!
Voorjaar 2016 was het zo ver. We begonnen onze reis in Porto.
Ik wil je hier meenemen langs de port- en verblijfplaatsen die wij aangedaan hebben. Zonder de pretentie te hebben volledig te zijn.

Porto

Porto ligt prachtig aan de monding van de rivier de Douro op tamelijk steile leisteen- hellingen. Het oude stadscentrum bevindt zich aan de noordkant en aan de zuidkant bevindt zich Vila Nova de Gaia. Beide stadsdelen worden verbonden door de bekende Ponte Dom Luis I. In Vila Nova de Gaia vind je de beroemde grote porthuizen (tot 1986, toen Portugal toetrad tot de Europese Gemeenschap, moest alle port die altijd al geproduceerd werd in het Dourodal exclusief door deze ‘portshippers’ geëxporteerd worden): Warre, Taylor, Dow’s, Graham’s, Kopke, Cálem, noem maar op. Deze, evenals de oude, niet meer in gebruik zijnde, portbootjes die in de Douro drijven, geven Porto zijn unieke en authentieke aanblik. Erg sfeervol.

Port proeven

Dat kan hier natuurlijk overal.
Wij vonden het interessant een groot en een klein porthuis te bezoeken, juist om de verschillen te ontdekken. Bovendien maakt elk porthuis haar eigen stijl port.
Zo kwamen we uit bij Augusto’s, een klein familiebedrijf. De inrichting van het bedrijf was nog sober en in opbouw maar we kregen er een hele gedetailleerde rondleiding met perfecte uitleg in goed gesproken Engels. Doordat we maar met een klein groepje waren, was er volop gelegenheid vragen te stellen. Er werd uitgebreid verteld over de druiventeelt voor port – die nog altijd in het dal van de Douro plaatsvindt – over de druivensoorten, de vinificatie, en uiteraard de diverse portsoorten. In de entreeprijs is een proeverij van 2 glazen port inbegrepen. Wil je meer proeven, dan kan dat voor een meerprijs. Indien je vervolgens een fles port koopt, wordt je de prijs voor de proeverij kwijt gescholden.

Augusto’s
10, Rua Franca
4400-174 Vila Nova de Gaia

De volgende dag bezochten we Cálem, marktleider in Portugal. Hier was de rondleiding een stuk commerciëler en onpersoonlijker maar je ging langs immens indrukwekkende vaten. Ook hier waren 2 glazen port inbegrepen in de entreeprijs.

 

Cálem
344, Avenida de Diogo Leite
4400-111 Vila Nova de Gaia

 

 

 

 

Pas echt interessant om te doen is een proeverij bij Vinologia/Portologia. Dit is een gezellige port-/wijnbar in het centrum van Porto.
Je kunt hier een proeverij naar keuze doen. Er is een uitgebreide port/wijnkaart met allerlei proefmenu’s. Zo kun je bij voorbeeld kiezen voor een tawny-proeverij of eentje van alleen ruby’s (inclusief een mooie Vintage!). En er is nog veel meer mogelijk. Gewoon een lekker glas port of wijn drinken kan er ook.
Kenmerk van het bedrijf is dat je ports en wijnen te proeven krijgt van kleine Quinta’s (=wijnboerderijen) uit het Dourodal. Verder krijgt elke gast uitgebreide persoonlijke toelichting bij de proeverij die hij/zij doet. De eigenaar en medewerkers spreken goed Engels en Frans!


Vinologia Portologia
28-30, Rua de Sao Joao
4050-552 Porto

Douro

Met Porto als vertrekpunt, kun je een tocht maken door het prachtige Dourodal.
Dit vormt een uniek wijnlandschap: de socalcos en patamares (de terrassen met wijnstokken) volgen de schisthellingen, waardoor een fantastisch mooi golvend landschap ontstaan is. Niet voor niets staat dit op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
In dit gebied bevinden zich een aantal beroemde Quinta’s, waaronder: Quinta do Crasto, Quinta do Noval, Quinta de la Rosa en Quinta do Seixo.

Wij logeerden bij Quinta de Marrocos, aan de Douro, bij Peso da Régua. Omgeven door wijngaarden en citrusbomen, is dit een idyllisch vakantie adres! We werden er heel gastvrij onthaald en logeerden er in een rustiek, sober maar traditioneel aangekleed appartement. Inbegrepen was een royaal boerenontbijt dat in de sfeervolle boerenkeuken met haard werd geserveerd. Het is mogelijk de avondmaaltijd te gebruiken, op bestelling. Uiteraard met port en wijn van het huis! Bijzonder: elke dag werd ons bed opnieuw opgedekt met ouderwets buiten gedroogde en gestreken lakens!
Het bedrijf is al sinds enkele generaties in het bezit van de familie Sequeira. De huidige eigenaar, de wijze oudere César, leidt je graag rond door de wijngaarden en de productieruimten. Hier kom je onder andere langs de authentieke Lagarès, waar de druiven nog altijd met de voeten getreden worden! De uitgebreide rondleiding werd afgesloten met een portproeverij. Er is ook een mooie ontvangstruimte voor proeverijen inclusief maaltijden.

Quinta de Marrocos
Estrada Nacional 222
5100-840 Peso da Régua

Deze Quinta is een prachtig uitgangspunt voor een tocht langs de Douro en voor het bezoeken van andere port- en wijnquinta’s.
Wij bezochten Pinhâo. een van de hoogtepunten van het Dourodal. Er is een prachtig stationnetje versierd met azulejos die de wijnbouw, -oogst en -bereiding verbeelden. Verder is de ligging erg de moeite waard en vind je er enkele goede hotels en restaurants.

 

TIP: Uitzichtspunt
(Deze kreeg ik in het vliegtuig van een studente uit Porto)

Tegenover Pinhâo, aan de andere kant van de Douro, ligt op het hoogste punt van de helling met wijngaarden het uitzichtspunt Sâo Leonardo da Galafura. Een inderdaad adembenemend panorama over de wijngaarden en de Douro wacht je daar!

OverPia

Docente van De Rooi Pannen en Vinoloog