Leuke wijnadressen Wijnreisverhalen

La Sauldre in Vailly sur Sauldre in de Franse Loire

Goed toeven voor wijn/spijs én slapen in het Hart van Frankrijk (Cher)

 

Verblijven of op doorreis in het oostelijk Loiregebied? Boek gerust een verblijf en lunch of diner bij Chambres d’Hôtes en Restaurant La Sauldre van de Nederlandse eigenaar Twan Jeunhomme. Een ex-leerling op wie ik heel trots ben natuurlijk.

 

 

Restaurant

Als chef de cuisine heeft hij de finesse van de Franse keuken goed te pakken maar hij geeft er een moderne twist aan. Zo kwamen wij in onze gerechten trendy ingrediënten als quinoa en zoete aardappel tegen. Verder fijne zelfbereide sausjes, vaak prettig apart geserveerd. En voor het zoete nagerecht is er de mogelijkheid je te goed te doen aan de uitstekend geaffineerde kazen van een ‘Charriot de fromages’, een must in Frankrijk. Daarop natuurlijk ook de Crottin de Chavignol uit deze streek.

 

 

Als maître weet Twan de gasten op een charmante manier aandacht te geven en te adviseren over de geschikte wijnen bij de gerechten. Dit weten ook de Franse  gasten te waarderen. De meesten zijn dan ook niet voor het eerst te gast merken we aan de gesprekken.

 

 

Wijn en spijs

De wijnkaart is redelijk uitgebreid, met veel mooie en toch goed betaalbare wijnen uit de streek. Op ons verzoek hielden we het daar op.

Bij de voorgerechten van salade van avocado en geflambeerde garnalen en kalfspastrami kwam een ietsje ronde maar nog altijd frisse Menetou Salon van Pascal et Pierre Bourgeois.  Een fantastische combinatie was de terrine van foie gras met de Coteaux du Layon. Deze edelzoete wijn wordt gemaakt in het gebiedje verder stroomafwaarts van de Loire, ten zuiden van Angers. Hier worden witte wijnen gemaakt van honderd procent chenin blanc. In het najaar is het hier vochtig en warm en ontstaat ‘pourriture noble’ (edelrot) op de druiven. Het resultaat is een ietsje zoetige, honingachtige wijn die toch nog zijn zuren behoudt. Niet stroperig of dik, heerlijk subtiel.

 

 

Bij het vleesgerecht het duo van quasi en zwezerik van kalf een verrassende rode Sancerre  van Pascal Thomas. Deze wijn is gemaakt van pinot noir. Dé druif van de Bourgogne, waar dit gebied tegen aan schurkt. De Sancerre is frisser, minder geconcentreerd en aards dan een Bourgogne maar een prima begeleider van het lichte vleesgerecht.

 

 

 

 

 

 

Chambres d’Hôtes

Na alle traktaties kun je lekker ‘uitbuiken’ in de schuin tegenover het restaurant gelegen B&B. In het stijlvol gerestaureerde Maison de Maître zal het je ook aan niets ontbreken: een modern comfortabele kamer met goed bed en de volgende ochtend een uitgebreid ontbijt.

 

 

 

OverPia

Docente van De Rooi Pannen en Vinoloog