Leuke wijnadressen Wijnreisverhalen

Genieten van wijn en spijs op z’n Napolitaans in Beesd

De ontdekking van het Italiaanse Campanië in eigen land:

Wat een feest als je uiteindelijk na een fietstocht langs  de prachtige Linge in de Betuwe neerstrijkt op het terras van Piccolo Ristorante Napoletano Jammo Já in Beesd!

Salvatore Gallo en Giovanna Di Lauro, de 2 eigenaren,  bereiden er betaalbare authentieke gerechten uit Campanië. Deze worden met veel zwier opgediend en soms aan tafel verder bereid  door de Italiaanse gastheren. De bijpassende wijnen komen vaak toepasselijk uit Zuid-Italië.

Wij kozen voor een 4-gangen menu. Smaakvol en perfect op de warme dag die wij troffen.

Bij de antipasti – veel, onder andere een lekkere gekarameliseerde ui met een romig kaassausje – serveerde de gastheer met Italiaanse zwier een heerlijke witte wijn uit Campanië van de Falanghina druif.

Van deze druif wordt gedacht dat hij oorspronkelijk uit Griekenland afkomstig is. Hoe dan ook, hij gedijt uitstekend in de zuidelijke Italiaanse streek en geeft er een frisse en geurige wijn met aroma’s van citroen, meloen en peer.

De pastagang: een robuuste spaghetti met tomaat/cognac saus die eerst nog eens aan tafel door de binnenkant van een Parmezaanse kaas geroerd werd, kreeg als begeleider een al even stevige Montepulciano d’Abruzzen. Goede keuze!

Daarna ging het verder met een tagliata: gegrilde biefreepjes en balsamico. Daarbij kwam een Primitivo uit Apulië. De primitivo druif is familie van de zinfandel, die vooral in Californië voorkomt.  Qua smaakprofiel – zoetig donker fruit en kruiden – paste hij prima bij de balsamico in het gerecht. Maar na de Montepulciano viel hij naar mijn smaak wat te licht uit. 

Maar dat werd weer helemaal goed gemaakt toen bij het dessert van pannacotta met peer een mooi glaasje Passito uit de Veneto geschonken werd. Passito wordt verkregen uit ingedroogde druiven van één druivenras. Die kunnen door de zon zijn ingedroogd, aan de struik of op strooien matten maar ook door lagering in plastic of houten kistjes in luchtige ruimten. Het resultaat is een wijn met een alcoholgehalte van rond de 15% met een heerlijke rozijnzoete smaak.

Het was een mooie Italiaanse avond op een bijpassend ‘mediterrane’ dag in Nederland!

 

Op 11 mei 2018 bezochten wij het restaurant opnieuw. En we zijn nog steeds fan!

OverPia

Docente van De Rooi Pannen en Vinoloog