Bijzondere wijnontdekkingen

De uitgebalanceerde terroirwijnen van Boas Quintas in de Portugese Dão

Weer het geluk gehad een mooie reis door Portugal te kunnen maken! Deze keer deden we de wijnstreek Dão aan: speciaal voor een bezoek aan onze nieuwe wijnleverancier Boas Quintas.

Boas Quintas was het beste wijnbedrijf van 2016 in Portugal

De nadere kennismaking met het vooruitstrevende wijnbedrijf  was een mooie ervaring. Heerlijk aromatische wijnen met veel elegantie en frisheid geproefd. Uiteraard gemaakt van een aantal authentieke Portugese druivenrassen, zoals encruzado, arinto, en  touriga nacional.  (Het land kent minstens 250 eigen druivenrassen.)

 

 

 

 

Nuno is uitgeroepen tot beste oenoloog in Portugal in 2016!

 

Wijnmaker en oenoloog Nuno Cancela de Abreu weet de natuurlijke omstandigheden in de streek zo te benutten dat hij tot uitgebalanceerde terroirwijnen komt. Zijn wijngaarden liggen in Mortágua, op een hoogte van 250 meter in de prachtige Dão – ten noordoosten van de bezienswaardige universiteitsstad Coimbra – verstopt tussen stukken bos met eucalyptussen en dennen. De granieten bodem biedt weinig voedingsstoffen, maar biedt wel zuren en is goed gedraineerd. De koude, regenachtige winters, warme droge zomers met koele nachten en het vochtige einde van september dragen bij aan de rustige rijping van de druiven waardoor aroma’s en zuren zich beiden goed kunnen ontwikkelen.

 

 

Boas Quintas in Mortágua is een quinta waar de familie van Nuno al sinds 4 generaties wijn verbouwt en produceert. Nuno is een wetenschapper met veel expertise en hij heeft de afgelopen jaren een hypermodern bedrijf opgebouwd dat tegelijkertijd de biodiversiteit respecteert.

Inmiddels maakt hij ook wijnen in andere gebieden van Portugal: Península de Setúbal, Douro, Porto, Alentejo en Bucelas. Hij streeft ernaar in alle wijnen de unieke identiteit van elk terroir naar voren te laten komen.

 

 

PROEVERIJ BOAS QUINTAS WIJNEN

Op 10 juni aanstaande houden wij een Proeverij van een aantal Boas Quintas wijnen.

Aanmelden kan via mijn site/webwinkel: www.ViaPia.nl

Hier is tevens een bespreking van de wijnen te vinden en kun je bestellingen plaatsen!

 

 

 

 

 

 

OverPia

Docente van De Rooi Pannen en Vinoloog