Chinees/Aziatisch eten met Pica Peixe wit: een heerlijk duo!

De beste recepten ontstaan bij mij meestal als ik door schaarste in de koelkast of tijdgebrek gedwongen word te improviseren.

Zo is ook onderstaand recept spontaan ontstaan. Helemaal verrukt werden we van de combinatie van het gerecht met de witte Pica Peixe van moscatel en arinto uit Péninsula de Sétubal, Portugal.

Deze expressieve wijn is gemaakt van de druiven moscatèl en arinto. Moscatel zorgt voor typische aroma’s van tropisch fruit als ananas en lychee. Arinto levert frisheid voor een mooi evenwicht. De wijn wordt nabij de Atlantische oceaan verbouwd waardoor hij een tikje zilte afdronk heeft. Dit sluit allemaal goed aan bij de dominante smaken van het gerecht: tegelijkertijd fris, pikant en hartig.

Recept:

Improvisatie wilde zalm op z’n Chinees ‘à la Pia’ met knapperige wokgroenten

Voor 2 personen:

2 wilde zalmfilets (diepvries) 200 gr. peultjes
200 gram oesterzwammen 100 gr. bospeen
Teen knoflook 1 rode paprika
1 à 2 stengels citroengras Een kwart komkommer
Half flesje hoisin saus scheutje sesamolie
Scheut Japanse sojasaus sesamzaadjes
Eventueel sambal/chilisaus Arachide olie
Rijst

 

De groenten schoonmaken. De worteltjes in lange schuine schijven snijden, de paprika in repen en de komkommer met schil in de lengte in repen.


Bereiding:

De worteltjes 1 minuut blancheren, afgieten, koud afspoelen en uit laten lekken.

De sesamzaadjes bruin roosteren in een droge koekenpan.

Bak de zalmfilets kort aan in een koekenpan met een beetje arachide olie. Haal ze uit de pan.

Fruit de gesnipperde knoflook kort aan in dezelfde pan en  voeg de oesterzwammen in grove stukken en het citroengras in fijne ringetjes toe. 3 à 5 minuten bakken.

Ondertussen de overige groenten wokken in een beetje arachide olie.

Doe de zalmfilets terug bij de andere ingrediënten en voeg de hoisin- en sojasaus toe.

Laat kort sudderen zodat alles goed warm en vermengd is en de zalmfilet niet te droog wordt.

Schenk een klein scheutje sesamolie over de wokgroenten en strooi er de sesamzaadjes over.

Serveren met rijst en eventueel sambal of chilisaus.

Smakelijk eten!

 

Deze wijn past ook goed bij andere Aziatische gerechten.

 

Pica Peixe wit is verkrijgbaar bij ViaPia: € 37,95 per 6 flessen

Vorig bericht

Fonte do Ouro, bron van vloeibaar goud?

Volgend bericht

Waarom naar de Loire? Je kunt er fietsen én wijn proeven

Pia

Pia

Docente van De Rooi Pannen en Vinoloog