Bijzondere wijnontdekkingen Leuke wijnadressen Wijnbedrijven om te bezoeken Wijnreisverhalen

Bezoek aan Cantine Antonio Caggiano in Taurasi en ‘slow’ proeven

De ontdekking van Campanië in Italië.

Van de Zuid-Italiaanse wijnen zijn de wijnen uit Campanië (de streek rond Napels) waarschijnlijk het minst bekend in Nederland. Voor mij een reden dit wijngebied eens te gaan ontdekken. De glazen falanghina, die ik al eens geproefd had, maakten mij nieuwsgierig!

Taurasi

De meeste wijnbouwgebieden liggen in het Campanische binnenland. Daarom besloten we een bezoek te brengen aan het daar gelegen Taurasi, een dorp waar men behoorlijk aan de weg timmert, vooral waar het gaat om de stoere, krachtige rode wijn Taurasi DOCG. Gelukkig konden we hier ook nader kennis maken met de mooie witte wijnen uit Campanië.

Het steile heuvelachtige landschap is er eind april nog fris groen en heeft behalve de wijngaarden een afwisselende, mediterrane vegetatie.

Cantine Antonio Caggiano

Deze cantine ligt te midden van dit landschappelijk schoon op circa 500 m hoogte. In de buurt een berg van ruim 1000 m. Pas in 1990 richtte Antonio, fotograaf van beroep, het wijnbedrijf op. Hij deed dat als een uitdaging: ‘om de geuren en smaken van authentieke Taurasi wijnen terug te vinden’. Tot die tijd werden de druiven van de oude 4 ha grote wijngaarden door de voorgaande generaties familie verkocht. Antonio heeft zich inmiddels omringd met een deskundig team waar o.a. zijn zoon en oenologen deel van uit maken.

Het bezoek

De ontvangst is er allerhartelijkst en hoewel het Engels van de rondleider wat primitief is, valt ook hier op – zoals overal in Campanië-: men is erg trots op het terroir en de producten die er vandaan komen. Hier gaat dat om de wijnen van oeroude authentieke druivenrassen. Deze kunnen in het specifieke klimaat tussen de bergen– koude winters, hete zomers met grote verschillen in dag- en nachttemperatuur – en bodem van kalksteen of vulkanisch tufsteen- perfect gedeien.

Na de rondleiding door de pittoreske wijnkelder annex museum met oude wijnbouwgereedschappen, werd het tijd voor de proeverij. Daarvoor moesten we een kleine wandeling maken naar het restaurant/proeflokaal dat prachtig te midden van de wijngaarden ligt. Een geweldig panorama om wijn te proeven!

 

Proeverij met slowfood lunch

De geproefde wijnen: alles van 100% hetzelfde druivenras: AC gelooft in puur.

Falanghina: intense goudgele wijn met aroma’s van appel, ananas en banaan. Vol, harmonieus en lang aanhoudende afdronk.  Op rvs vergist en 3 maanden gerijpt op de fles. Was heerlijk bij de antipasti.

Greco di tufo: strogele wijn met aroma’s van perzikbloesem, amandel en exotisch fruit. Heeft frisse zuren en mineraliteit (groeit op bodem van tufsteen=tufo)en veel structuur met super lange afdronk. Een ontdekking! Onze favoriet van de witte! Heeft een bewaarpotentiëel van 5 tot 10 jaar. Op rvs vergist en 3 maanden gerijpt op de fles. Daarbij werd een pasta met stukjes groene asperge, salsiccia (worst), pesto en parmezaan geserveerd.

Aglianico: diep robijnrode wijn met aroma’s van donkerrood fruit, specerijen, drop en hout. Zachte, geconcentreerde wijn met rijpe tannines. Vergisting op rvs en 8-10 maanden gerijpt op nieuwe Franse eiken vaten. Daarbij kwam een pasta met pomodori en basilico.

Taurasi: 100% aglianico:

(Een wijn mag pas Taurasi genoemd worden als hij van 100% aglianico gemaakt is en minimaal 1 jaar houtrijping heeft gehad.)

Robijnkleurige wijn met fantastische complexe aroma’s van pruimen, en donkere bosvruchten. Rond mondgevoel met zachte tannines. Hele elegante wijn die wel 25 jaar te bewaren is. Vergist op rvs, heeft 18 maanden hout- én daarna 18 maanden flesrijping ondergaan. Was een mooie combinatie met het gestoofde, kruidige rundvlees.

 

Het was een mooi dag in Taurasi met kwalitatief hoogstaande wijnen!

OverPia

Docente van De Rooi Pannen en Vinoloog